Sambal TukTuk
Friday, April 14, 2017By: Ellysha Zuraimi
Sambal tuk tuk ni commonly dihidangkan oleh suku kaum Batak di daerah Tanapuli, Utara Sumatra, Indonesia. Tapi sambal ni juga terkenal di kalangan orang Jawa di Malaysia.
So disebabkan dah masuk banyak negeri banyak daerah resipi asal sambal tuk tuk ni dah diolah dan di tambah baik sesuai dengan citarasa semua.
Di Johor resipi sambal tuk tuk sangat simple dan sedap. Hanya menggunakan bawang putih, cili api dan ikan bilis.
dan saya sendiri ada resipi sambal tuk tuk ni yang diperoleh basic nya dari resipi di facebook dan ditambah baik sendiri oleh mak saya.
Resipi Sambal Tuk Tuk generasi millenium (haha)
ikan bilis
cili api
cili besar
bawang putih
bawang merah
tomato
belacan
langkah langkah:
1. goreng ikan bilis
2. pakai minyak yang sama goreng bawang putih dan bawang merah
3. goreng cili api dan cili besar
4. goreng tomato dan belacan
5. tumbuk bawang merah bawang putih dalam lesung
6. masukkan cili api dan cili besar tumbuk sekali
7. masukkan belacan dan tumbuk
8. masukkan tomato dan tumbuk
9. masukkan garam dan gula mengikut citarasa
hidangkan bersama nasi panas. sedap hingga menjilat jari.
0 comments